College Planning & Management

DEC 2012

College Planning & Management is the information resource for professionals serving the college and university market. Covering facilities, security, technology and business.

Issue link: https://collegeplanning.epubxp.com/i/98489

Contents of this Issue

Navigation

Page 19 of 55

DOING MORE WITH LESS design team then stripped common areas back to structural frame to expose the building's infrastructure and ductwork, creating an industrial loft aesthetic. This design decision reduces costs while creating the illusion of greater ceiling height in the long, narrow corridors. This reductive rather than additive approach enabled architects to imbue the unremarkable spec building with a playful experimental character consistent with Berklee's identity, on a very modest budget. Leverage Opportunities to Enhance the Building's Significance As a result of earlier piecemeal additions, circulation within Whitin Observatory was highly compromised. Classrooms and offices shoehorned onto the original structure made it impossible to navigate the observatory without interrupting a class or walking around on the outside. In order for astronomy and geosciences to comfortably co-exist, the design needed to add program space while simultaneously addressing congested circulation. In response, architects peeled away a lecture hall and offices on the east elevation and wrapped the building in a glassenclosed, clerestory-lit corridor that leads to new offices and a specialty classroom for geoscience on the north elevation, as well as a reconfigured lecture hall and support spaces for astronomy to the south. The gallery allows students to experience the building façade's exquisite detail and the natural beauty of the arboretum as if in an enclosed porch. Along the passage, original window openings are repurposed as curio cabinets; artifacts and collections that the astronomy department once kept in storage are now on display. The journey culminates in the new multipurpose classroom, which is adorned by the observatory's original entrance, a copper-roofed barrel-vaulted portico. By embedding it within the sleek specialty classroom, the design creates a dialogue between past and present. As the Berklee building had little intrinsic character, the design team looked for opportunities to develop its identity. The decision to reposition the building entrance to address Massachusetts Avenue also enabled the architects to reclaim 300 sq. ft. of space from a former vestibule, which they transformed into a café. Located just inside the new main entrance, the café invites students to study, work on their laptops, or people-watch at bar-height counters that line the south- and eastfacing windows. Its centralized location also encourages "chance" meetings. The decision to orient the entrance towards Massachusetts Avenue also connected it to the upper deck of an adjacent sub-grade parking garage. A novel solution Our pressure-independent design even takes pressure off your maintenance crew. With the introduction of the all-new brass Durameter™ cartridge, Moen Commercial eliminated the use of water SUHVVXUHWRFRQWUROWKHWLPLQJPHFKDQLVPLQRXU0ì35(66™ faucets. You get consistent performance with less need for maintenance. That's truly a relief. For an interactive demo, visit www.moencommercial.com/mpress. NEW! MoenPro.com A site for industry pros in plumbing engineering and design. ©2012 Moen Incorporated. All rights reserved. 20 COLLEGE PLANNING & MANAGEMENT / DECEMBER 2012 WWW.PLANNING 4EDUCATION.COM

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of College Planning & Management - DEC 2012