College Planning & Management

DEC 2012

College Planning & Management is the information resource for professionals serving the college and university market. Covering facilities, security, technology and business.

Issue link: https://collegeplanning.epubxp.com/i/98489

Contents of this Issue

Navigation

Page 18 of 55

identified as the home of the Professional Education Division is both proximal to central campus and yet pulled away from the heavily trafficked street. Despite these obvious advantages, the building had no architectural character or street presence, and it was oriented to a one-way side street. A relatively simple design decision strengthens ties between this and existing facilities along Massachusetts Avenue. By turning the building's entrance by 90 degrees and relocating it from the southern edge to the southeastern corner, the entrance now peeks around adjacent buildings, welcoming visitors with a new arrival sequence that draws them off Massachusetts Avenue and contributes to a cohesive and welcoming campus experience. Strategically Reinforce the Project's Central Goals Once an attitude had been developed for the restoration and renovation of Whitin Observatory, the design team began the process of editing the building down to its essential elements. Earlier stucco-clad additions had attempted to imitate the original building, but these obscured its beauty and overwhelmed its relatively modest scale. In response, designLAB architects determined that all additions, both past and present, should have the same exterior expression, and that the new volumes should complement the original while making their own architectural statement. Addressing this two-fold challenge meant selecting a material for the exterior envelope that was respectful of the original design intent and the sylvan landscape, yet left the design team room to editorialize. A range of materials was explored, and the team eventually selected acid-etched glass because its transparency and lightness complement the original building without overwhelming it. In certain qualities of light, these glass panes shimmer in the sun or reflect the surrounding woodlands. At night, the glass reveals glimpses of the original building that are embedded in the addition. The challenge at Berklee was to create a branded building on a tight budget and an abbreviated eight-month construction schedule. To achieve this ambitious goal, designLAB identified cost-saving measures that reinforce Berklee's image as an innovative, urban university. Although the build- Why tear down walls when you can raise revenue? ing's mechanical systems needed to brought up to code with new air handling units, the architects proposed controlling renovation costs by working with existing wall configurations and ductwork layouts, which shaved an expensive line item from the budget and time off the construction schedule. The %JXIV &IJSVI Upgrading your furniture raises needed revenue. is fit Analys Cost Bene ennonite U. Eastern Mre: $ 257,040.00 5 itu New furn by TRT: $ 54,909.7 hed Refinis ings of 78.6%----Sav ---------- sis --------Footprint Analy ns arbon ure: 93.99 To C s it New furn ed by TRT: 0.93 Ton Refinish gs of 98.94 Xs Savin Get a fresh new look for a fraction of the cost of new furniture. The Refinishing Touch revitalizes dorm rooms, libraries, lounges and more with an on-site, eco-friendly process that gives you a wide selection of fabrics, finishes, hardware and surfaces to choose from. So why buy new when you can renew? Contact us today and save up to 80%. www.therefinishingtouch.com DECEMBER 2012 / COLLEGE PLANNING & MANAGEMENT 19

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of College Planning & Management - DEC 2012